A(&F) píše:Ilem píše:Martine, žárovku ani nezkoušej. Pravděpodobně po několikátém zapnutí stěračů shoří.
... mno, pokud se použijí ty 12V

, tak by odejít neměly (nepočítám teď samozřejmě s extrémními otřesy při nažhaveném vlákně, kdy jsou žárovky choulostivější = aj proto jsem navrhl to zapojení s diodami ...

) ...
... popř. do serie (při použití těch 6V žárovek) ještě zařadit dajaký NCTčko ... např.
https://www.gme.cz/b57364s0100m000-p118-088 ...
...

... Anri ...
Vůbec jsem neměl na mysli otřesy. Myslel jsem na 6V žárovky, které ve chvíli, kdy by se snažily rozběhnout zatížený motor by svítily na téměř 12V. Požije-li žárovky 12V/45W, musel by dát 4 paralelně, protože žárovka 12V/45W má při napájení 6V pouhých cca 12W. Ale hlavní problém je jinde. Tím problémem je AR charakteristika. Jednoduše pro rozběh zatíženého motoru 6V/50W potřebuješ prvních cca 0,5s proud asi 33A. Studené vlákno žárovky by možná polovinu mohlo dát, jenomže vlákno se během 10ti ms rozpálí tak, že nepustí víc, než 8A. V tu chvíli se už zatížený motor nerozběhne, pouze bude svítit žárovka. NTC to nijak nezlepší, jen ještě víc omezí rozběhový proud do motoru. Při řazení v sérii je proud dán vždy tím nejslabším článkem.
Poznámka: čísla jsem neměřil, bral jsem je odhadem... aby mě někdo nechytal za slovo.
Diody beru, je to jednoduché, elegantní řešení.
Osobně si myslím, že úplně nejlepší by Martin měl - použít stěračové motorky na 12V. Použít nějaké z vrakáče - co se používají na zadní okno a dát ke každému stěrači jeden. Musí vybrat takové, které mají stírací úhel 90 st. Měl by to hotové za chvíli a nemusel by řešit, že mu tam někde něco svítí, topí,...