hanka píše:Někdy je až dojemné, jak tady U pramene převládá jeden všeobecný názor
..
Existuje "skutečnost" a existuje "pravda", což jsou většinou dvě odlišné věci.
Ideální stav je ten, kdy jsou "skutečnost" a "pravda", jako tvrzení o ní, totožné.
K tomu ovšem dochází jenom zřídka a vzácně, takže většinou je ta "skutečnost" schovaná za "pravdou". Ta "pravda" by se dala definovat i tak, že
pravda je takové tvrzení o nějaké skutečnosti, které je bez námitek přijaté za "pravdivé".
Z toho vyplývá, že nezáleží na tom, jaký je vztah pravda-skutečnost, ale jenom na tom, jestli jsou proti této pravdě nějaké námitky.
Přitom námitky mohou scházet proto, že na ně ještě nikdo nepřišel - a nebo taky proto, že s nimi jenom nevystoupil, třeba z lenosti, nechuti je obhajovat a nebo ze strachu před případnými represemi. To vysvětluje třeba to, proč může mít každý tu svoji pravdu a nebo to, proč se některé pravdy, nejčastěji ty historické, mění s každým režimem. Například u "vědeckých" pravd je to ošetřeno tak, že za relevantní námitky proti pravdě jsou považovány pouze takové, které zveřejní oficiální vědecké časopisy.
Abych se vrátil k fóru - pokud někdo zveřejní nějaký názor, proti kterému se nikdo nijak neozve, tak se tento názor stává "přijatou pravdou", a je lhostejné, jestli má drtivá většina opačný názor a pouze ho z lenosti či jiných důvodů nezveřejní - i tady platí, že mlčení znamená souhlas.
Je samozřejmě možné stejně dobře mlčky souhlasit, jako i mlčky nesouhlasit, jenomže v tom druhém případě je to chyba. Pokud s něčím a nebo s někým nesouhlasím, tak proč to nenapsat - ať se rozproudí diskuze, to ničemu neškodí. Pokud bude věcná a argumenty dostatečně pádné, tak jeden z těch názorů získá převahu dostatečnou na to, aby ji uznal i ten druhý - i když ten "druhý" můžu být klidně i já. Právě v těch diskuzích, pokud nesklouznou do osobní roviny, je to pravé kouzlo poznávání světa i sebe - lpím na tom, k čemu jsem došel úplně stejně, jako můj odpůrce - kdo z nás přesvědčí toho druhého, a nebo kdo z nás dokáže uznat odpůrcovy argumenty?
Naproti tomu "stojaté vody", kde je všechno zdánlivě jasné a bez problémů, jsou docela nudné.
Takže komu se nějaký názor nezdá a má dojem, že má lepší - vrhněte se do toho. Akorát se připravte na to, že to není moc pohodlné a leckdy ani příjemné
Zdravím - poota