Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Diskuze k seriálu o magnetech
- Edgar
- Zasloužilý člen
- Dal: 2 poděkování
- Dostal: 24 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
nanopile
a nemusel jsi ho odněkud předtím "odlepit"? není mag pole konzervativní? je to něco jako když bublina stoupá kapalinou
Ještě u elektrotechnickýho vesla, ňákou dobu moh by sedět Tesla.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
Re: nanopile
... dobrá tedy ... uvažuj o magnetu, který ještě nikdy nebyl nikde "přilepen" ... ...Edgar píše:a nemusel jsi ho odněkud předtím "odlepit"? není mag pole konzervativní? je to něco jako když bublina stoupá kapalinou
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Re: Kluci a "devcata"
... jsou materiály, které přestože "nejsou magnetické", tak se od magnetu "odpuzují" ... např. voda ... ...xzzzx píše:Kluci a "devcata",
mam na vas jednoduchy dotaz proc magnet a magnet se pritahuji a odpuzuji a ostatni material, samozrejme magneticky je pritahovan z obou stran magnetu?
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
Re: Kluci a "devcata"
No,.. porad mam takovy pocit ze to souvisi s krystalickou mrizkou(viz prispevek od jeffa),.. az si najdu cas vyzkousim to z ledem a tak,....A(&F) píše:... jsou materiály, které přestože "nejsou magnetické", tak se od magnetu "odpuzují" ... např. voda ... ...xzzzx píše:Kluci a "devcata",
mam na vas jednoduchy dotaz proc magnet a magnet se pritahuji a odpuzuji a ostatni material, samozrejme magneticky je pritahovan z obou stran magnetu?
btw, zajimava je taky "Curyho teplota"(nevim jak se to pise) pri ni straci material magneticke vlastnosti a je snadneji (pre)zmagnetizovatelny (viz magnetoopticka media pro zaznam dat)
to A(&K) urcite by nam vsem prospelo, kdybys sve domenky oznacil jako domenky (pripadne proc si to myslis, a jaky pokus si provedl) a na co prisli jini, a jake pokusy je k tomu vedly
to all: zda se mi to nebo na me nikdo nereaguje? mlceni znamena souhlas? myslim ze zamitani spatnych myslenek pomuze nam vsem,.. i pouceni ze spatne cesty nas posune dal,..
"Kdo chce najde zpusob, kdo ne, vymluvu"
- Waldes
- Zasloužilý člen
- Dal: 262 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: k seriálu..
Presne o to ide, že takto stanovená definícia práce nezodpovedá všetkým praktickým možnostiam. Vezmime si elektromagnet zavesený na žeriave. je každému jasné, že aby zdvihol a držal hromadu železného šrotu musíme ho krmiť určitým príkonom U x I teda koná prácu. Ak to isté koná permanentný magnet zrazu tvrdíme žiadnu prácu nekoná, nieje to divné ?Edgar píše:Hmm zajímavé, ale nevím proč by měl visící magnet spotřebovávat energii (konat práci). Práce = síla x dráha, a jestli se nepletu tak pokud magnet visí, je dráha nulová, takže i práce kterou vykonává je nulová. Hawk
Waldes
- Palo
- Zasloužilý člen
- Dal: 41 poděkování
- Dostal: 451 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Když budu tlačit proti zdi, tak se u toho pěkně nadřu a nikde žádnej výsledek. A myslíte si, že když mi řeknou, že mi to dali za úkol a pak přijdou se vzorcem a zjistí, že jsem vlastně nic neudělal, takže mi nezaplatí - jistě budu mít velkou radost - no a za co si asi tak koupím další energii, abych mohl zase tlačit proti zdi?Waldes píše:Presne o to ide...Edgar píše:Hmm zajímavé, ale nevím proč by měl visící magnet spotřebovávat energii...
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
- sano
- Zasloužilý člen
- Dostal: 18 poděkování
ahoj edgar,Edgar píše:Hmm zajímavé, ale nevím proč by měl visící magnet spotřebovávat energii (konat práci). Práce = síla x dráha, a jestli se nepletu tak pokud magnet visí, je dráha nulová, takže i práce kterou vykonává je nulová. Hawk
prepáč , keď tlačím rukou do múru, vykonávam prácu?
Keď auto tlačí do múru, vykonáva prácu.
Keď magnet tlačí do múru ( steny ľadničky), vykonáva prácu? Viem s tým tlačením magnetu je to trochu diskutabilné, ale skúste mu do cesty dať deformujúci sa balónik.
sano
- Edgar
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
- Palo
- Zasloužilý člen
- Dal: 41 poděkování
- Dostal: 451 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Teď mě tak napadá, zda-li to pak spíš není o slovíčkaření.Edgar píše:Když tlačím rukou do zdi, nevykonávám práci, když auto tlačí, také nevykonává práci. Když magnet visí nekoná práci, když přiskakuje koná práci. Odkud se práce spotřebovává nevím.
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
RE: slovíčkaření ...
... jak minule pravil kamarád Eda: ... "pokud vezmeš kýbl, vyběhneš s ním 5 poschodí a potom se vrátíš tou samou cestou zpět na to samé místo (po té stejné dráze), tak z logického pohledu a dle současné definice práce (s přihlédnutím na matematická znaménka) vlastně nevykonáš práci vůbec žádnou" ... ...Palo píše:Teď mě tak napadá, zda-li to pak spíš není o slovíčkaření.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Re: RE: slovíčkaření ...
... myslíš třeba ve tvaru křídla ??? ... žeby Tě to pak do těch schodů rovnou nadnášelo ??? ... ... ...Peter píše:Zato se pěkně naběháš. (Dej kýblu aerodynamický tvar - urychlí ti běhání)
- Edgar
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
aby to tak jako uzavřel
Když magnet visí tak práci nekoná ani když se budu na hlavu stavět. Jak správně poznamenal kolega nanopile, při přiskočení magnetu je práce odevzdávána k jeho akceleraci. Její původ však čeká na odhalení. Nebo to někdo ví?
Ještě u elektrotechnickýho vesla, ňákou dobu moh by sedět Tesla.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Re: FerroFluid ...
... dneska jsem si při hledání něčeho jiného vyšetřil i chvíli na dohledání videonávodu na přípravu "domácího ferrofluidu" ... ... a přiznám se dopředu, že já osobně jsem tento zatím nezkoušel, ... takže je to na někom z vás ... ...
... a ještě jedno zajímavý videíko ... ... i když to není nic "nového pod sluncem", tak je to alespoň hezký ...
... a ještě jedno zajímavý videíko ... ... i když to není nic "nového pod sluncem", tak je to alespoň hezký ...
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
Re: RE: slovíčkaření ...
a ked si das k tomu saraticu tak budes aj sakra rychly :-)))))Peter píše:Zato se pěkně naběháš. (Dej kýblu aerodynamický tvar - urychlí ti běhání)A(&F) píše:... jak minule pravil kamarád Eda: ... "pokud vezmeš kýbl, vyběhneš s ním 5 poschodí a potom se vrátíš tou samou cestou zpět na to samé místo (po té stejné dráze), tak z logického pohledu a dle současné definice práce (s přihlédnutím na matematická znaménka) vlastně nevykonáš práci vůbec žádnou" ... ...Palo píše:Teď mě tak napadá, zda-li to pak spíš není o slovíčkaření.
hmmm...
No tak ok.... skusal si niekto predstavit a rozkreslit smer a intenzitu mag. toku... alebo aspon smer silociar? Podla mna je gulicka umiestnena prave v bode, kde sa pretina magn. tok vsetkych magnetou - otvorena strana magn. obvodu ... . Na opacnej strane je magn. obvod uzavrety tym zakladnovym plechom. Rovnako aj v pripade druhej gulicky .... preto to bude fungovat aj bez nej... Nejake namietky?Anonymous píše:pre hapalainen
preco ma chces postavit do svetla
podvodnika ked som chcel naozaj
len upozornit na zaujimavy jav.
hociako funguje to aj len s jednou
kulickou i ked vobec neviem ako
tento jav vyuzit ale mozno to
niekedy pomoze niekomu inemu.
kadora