Ono to zastavení pozorovatelných účinků může znamenat také to, že řešení problémů postoupilo dovnitř k vnitřním orgánům. Také si myslím, stejně jako Ty, Slávku, že to bude záležitost určitě dlouhodobá, vzhledem k tomu, jak dlouho to trvalo, než se věci dostaly do nepořádku. Očekávat rychlé zázraky by bylo naivní (i když by to bylo krásné ), takže je třeba obrnit se trpělivostí a čekat. Je fajn, že při tom čekání si tady člověk může postěžovat a odpoví mu kolega, který je na tom s trpělivostí s rychlostí léčení podobně… a tak při rozebírání problémů jiného si můžeme více uvědomit totéž (nebo něco podobného) i u sebe a vlastně tak podpořit i sami sebe. U mě to tak aspoň funguje a pomáhá mi toSlavek Krepelka píše:.. S tím zastavením pozorovatelných účinků může jít podle mne o přechodnou záležitost.... Další věc je kotrba. Pořád se k tomu vracím. Už nějaký čas přemýšlím o funkci pravidelných rituálů....
Teď ještě jak se s mojí antagonistickou a neukázněnou letorou dokopat k nějakému rituálu s tím, že jsem se do něj dokopávat nemusel, že není nutným zlem, ale nezbytným dobrem že to není něco co musím, ale že to je to co chci. Ta moje nedisciplinovaná letora mi sice dobře posloužilda v přístupu k autoritám, ale v přístupu k sobě samému je to na draka.
Ta psychika je alfou a omegou zdraví vůbec. Kolik zbytečných nemocí nebo přinejmenším zdravotních problémů jsme si takhle nasbírali! A potom, že nám škodí jiní, se kterými jsme měli nebo máme konflikty! Prdlajs – to my sami sobě jsme tím nejhorším nepřítelem - cizí by se k nám tak špatně nechoval, jak to děláme my sami! Náš vnitřní (duševní) život určuje, v jakém stavu je vnějšek.
Čím více se dovídám o psychických příčinách nemocí, tím více jsem přesvědčena, že nejdůležitější ze všeho je změnit přístup sami v sobě. Nelze se vyléčit, ani změnit, jestliže se zároveň nezměníme uvnitř! Je to ta nejdůležitější věc – bohužel zároveň i ta nejtěžší.
"Zvyk je železná košile" - myslím, že jít na něco jenom vůlí není to pravé ořechové Rituály … nahrazení starých zvyků novými, užitečnějšími, je přínosné, ale jenom v tom případě, když starý návyk neodstraňujeme násilím (pevnou vůlí). Viz například odvykání kouření, pití alkoholu, drogám … dokud je nám starý návyk příjemný, nikdy se ho nezbavíme, i kdyby nám rozum tisíckrát říkal, že je to špatné. Když změníme přístup k věcem zevnitř, nebudeme mít už důvod pokračovat ve špatných návycích - vždycky děláme jenom to, co opravdu (zevnitř) chceme.
Hanka.