Děkuji pěkně za upřímnost, klasická vrtule mne nezajímá, to je vyzobaná slunečnice, a vertikální turbína bez polohování lopatek je opravdu slepá cesta (jdu jinudy)Karel m píše:Memohu Vám o tom nic napsat, protože projekt byl známý a částečné soukromí zde mi naprosto vyhovuje. Byla to krásná doba ,aspoń pro mne, plná ideálů. Co ale mohu ,Vám prodat výpočet profiláže listů na VE 3 listou pr. 10 m , což měl být následník . Ale mám pocit, že v tomto oboru to není nic tak pozoruhodného, kromě toho, Vy potřebujete něco většího.
Na objednávku Vám mohu zpracovat studii na elektrárnu svislou, bez viditelných rotujích částí, podle Vašich parametrů. Bylo by pro Vás lepší
uvěřit, že tudy cesta nevede . Datum je vysoké a líp nebude.
K.
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Větrná elektrárna (levně)
Moderátor: rival
- MilMAX
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pro Mil Maxe
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Palo
- Zasloužilý člen
- Dal: 41 poděkování
- Dostal: 451 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Heh
MilMAXi, začíná se mi to líbit Na kolik vidíš finální prodejní cenu?
(pro srovnání TAAWIN si účtuje za 20 kW větrárnu cca 750 tis. bez el. konvertoru.)
(pro srovnání TAAWIN si účtuje za 20 kW větrárnu cca 750 tis. bez el. konvertoru.)
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
- MilMAX
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Heh
Jak už jsem uvedl 100 Kw mašina o výšce cca 30m a průměru vertikální osy 10m s plochou činných listů by mohla stát 2,5 - 3 mil KčPalo píše:MilMAXi, začíná se mi to líbit Na kolik vidíš finální prodejní cenu?
Až budu mít model 1:10 (ko konce 05/07) vše předvedu
Následně hodlám stavět prototyp 1:3 s výškou do 10m a plochou činných listů 7m2 který už bude schopen i něco vyrobit - max 20kW = ten někomu prodám za nákladovou cenu a ochotu nést riziko funkčních nedostatků (cena do 700.000 Kč)
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dalsi kousek
Už se teším na tu tvoji elektrárnu za 2,5mega.MilMAX píše:- jó Savonius po stopadsáté, pěkné... na hraníxzzzx píše:
Tohle tema se jmenuje větrná elektrárna (levně).
Svět zboř! Já budu stát.
- MilMAX
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dalsi kousek
To Ti připadá moc?xzzzx píše:Už se teším na tu tvoji elektrárnu za 2,5mega.MilMAX píše:- jó Savonius po stopadsáté, pěkné... na hraníxzzzx píše:
Tohle tema se jmenuje větrná elektrárna (levně).
a víš Ty vůbec co taková 100 Kw mašina stojí?
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Twister
nestojis mi ani ...MilMAX píše:Apropo - takže na toto téma jen levné elektrárny - myslíš tedy větrníky s 200W dynamem
Fajn stačí říct a založím si vlastní téma abych Ti to tu nekazil
ROZHODNI
jestli to chces
tahni kam chces
pro ostatni vite kde je nejlepsi sex? na D1 tam to stoji porat.
cetl sem v blesku
Naposledy upravil(a) xzzzx dne sob 26 kvě 2007 8:56, celkem upraveno 1 x.
Svět zboř! Já budu stát.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Re: zpátky k vetru
Ano. Je maskovaný zelene.xzzzx píše:Ten alternator je hned za vrtuli?Akord píše:Tohle jsem spáchal na zahrade....
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Plocha 7m2 a za to 20kW ?
Zdá se mi, že to je výkon spíše na tornádo, pri kterém vetšina VE odpočívá.
Pokud počítám, tak je to spíše 2kW, jako kdyby tam chybela desetinná tečka.
Jsem zvedav, zda počítám dobre, učil jsem se to od základky...
- MilMAX
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Plocha 7m2 a za to 20kW ?
Popravdě nejsem si jist zda se to na základce učí - moje tři děti to v knížkách neměly. Musím však také říct že nevím a ani si nemyslím že jsi schopen to spočítat - je to nový systémAkord píše:Zdá se mi, že to je výkon spíše na tornádo, pri kterém vetšina VE odpočívá.
Takže nevím, vycházel jsem z odvození dle jiných typů.
Zkoušky teprve budou ale na modelu 1:10 jehož plocha lopatek je 100x menší než projektovaný stroj s plochou plachet v činné ploze 150m2.
Nevím jak je to u vrtulí ale v jednom popisu jsem se dočetl, že plochy uváděné u vrtulových strojů jsou plochou kruhu který opisuje vrtule - pletu se? (fakt jsem se to na základce neučil)
Schválně jsem se díval na systém taawin (rosewell) http://www.taawin.cz - zde je uvedeno že talíř má průměr 5m a výšku 2m žaber má 12 tzn. 6 dole a 6 nahoře když jsem si to namaloval a promítl do směru větru vychází jim plocha jedné lopatky něco přez 1m2 takže s údajem 18m2 plochy lopatek lze souhlasit
ALE!! 1/2 lopatek je během otáčení nečinných a z těch 3+3 činných jsou efektivně na 100% v záběru 1+1 a zbylé 2+2 jsou v nepříznivém úhlu tak jim dávám 50%
takže mi vychází že plocha činných lopatek je u Roosewelu něco přez 4m2 přičemž uvádí nominální výkon nad 15m/s = 10 Kw / 4m2
V mé konstrukci je to asi takto: celková plocha lopatek u 1/3 modelu je 15m2 z čehož 1/4 je nečinná 1/4 je na 100% v záběru a 2 x 1/4 je na 50% v záběru = to znamená že činných lopatek je 7,5m2 na což jsem odhadl výkon 20KW / na rozdíl od Roosewelu mám dvojčinné lopatky tzn. že energii předávají rotoru cca z 80% tlakovým způsobem a z 20% pracují na vztalkovém principu který je třeba k účinnosti ještě přičíst
Asi se to blbě představuje - vejrám do toho už hodně dlouho a není to tak jednoduché slovně opsat.
Tolik na vysvětlenou k tomu jak jsem přišel k 20kW / 7,5 m2
Samozřejmě po zkouškách modelů a prototypů budu moudřejší
- MilMAX
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Twister
Pizzerka za to nemůže, jestli chceš bojovat bojuj se mnouxzzzx píše:nestojis mi ani ...MilMAX píše:Apropo - takže na toto téma jen levné elektrárny - myslíš tedy větrníky s 200W dynamem
Fajn stačí říct a založím si vlastní téma abych Ti to tu nekazil
ROZHODNI
jestli to chces
tahni kam chces
sem rad ze nemusim do:
http://www.twister.cz
pro ostatni vite kde je nejlepsi sex? na D1 tam to stoji porat.
cetl sem v blesku
Založím si tedy vlastní téma - apropo na Tvém tématu jsem udělal 6 stran
zaujima ma preco ides hned stavat taky velky prototyp (20kW), preco si si najskor nepostavil nejaky maly funkcny vzor (200W)?
- MilMAX
- Starší člen
- Kontaktovat uživatele:
Píšu to výše, projektovaná velikost je 30m výška s plachtami v záběru 150 m2 (300 m2 celkem) a výkonem kolem 100 kWojozo píše:zaujima ma preco ides hned stavat taky velky prototyp (20kW), preco si si najskor nepostavil nejaky maly funkcny vzor (200W)?
Začínám modelem 1:10 který tedy bude 3 m vysoký s plochou plachet 1,5 m2 (celkem 3m2) - tento stroj ač je 10x menší má ale plochu plachet 100x menší. Na takovém modelu se dá odzkoušet funkčnost a vypočítat účinnost, nicméně odpory převodů a ostatní mechanické ztráty jsou v poměru k činné ploše velmi vysoké a bude se to "sotva točit" - takže možná to mude mít právě 400W
kdybych začal nečím třeba 1:20 (1,5m výšky tak by to mělo 0,375 m2 činných a 0,75 m2 celkem) tak bych to měl tak možná na hraní ale nic by mi to neřeklo.
Abych vysvětlil ty ztráty v malém provedení - turbína má řízené lopatky 5-ti převodovkami a lopatky jsou vícenásobně uloženy kolem své osy - to vše bude fungovat ideálně jen v projektované velikosti - tím se to liší od zatím všech konceptů co jsem kdy viděl.
S tím modelem 1:10 budeme jezdit na podvozku za autem abychom měli vlastní přesně definovaný vítr a budeme měřit průběhy v závislosti na rychlost větru, zátěži a hlavně v nastavení deflektoru (to je nejdůležitější součást koncepce)
Po odzkoušení tohoto modelu jdeme na prototyp 1:3 (10m) což je mašina která by měla mít už těch 15 až 20 kW - tu hodlám někomu nabídnout (prodat) za nákladovou cenu
Momentálně čeká na výsledky zkoušek investor ze Sofie, který by to chtěl postavit jako farmu na pobřeží ČM (mám tam dobré kontakty)