Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Möbiova smyčka

Praktické poznatky a projekty uživatelů tohoto fóra.
Odpovědět
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Pentagony

Příspěvek od poota »

Tak chyba nebyla očividně ve mně, po chirurgické korektuře mé tělesné schrány se mi odesílání obrázků nedaří úplně stejně - jenom nevím, který smajlík je ten správný, tak si vyberte: :( nebo :D

Zdravím - poota
P.S. Tak za tu cenu, že jsem tam dal méně "hezký" obrázek, se to nějak podařilo :D
Mezi těmi "slepými" CDčky se budou (časem) vrstvit pentagonity (= nový výraz pro prostorově vyklenuté pentagony) tak, aby ten vyšší stál svými oblouky na hrotech toho spodního.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) poota dne ned 06 úno 2011 18:54, celkem upraveno 1 x.

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Trojitou peťovo smyčku - korunu jsem měl v ruce

Příspěvek od Ilem »

Slavek Krepelka píše:To se mi nezdá. To by to snad zlatili celé.
Proč celé? největší nahromadění náboje je na hrotu. Zbytek může být klidně izolovaný. Nejde o kosmetickou korozi, ale o izolační schpnosti kysličníků. Kdo někdy svářel elektrikou rezaté železo, ví, o čem mluvím.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

No, kdo se kdy podíval na izolovaný hromosvod tak by to možná i vzal. Já ho ještě neviděl. Zato jsem viděl, jak tím jede blesk a i kdyby tam to zlato kdy bylo, moc by z něj nezůstalo, o izolaci nemluvě a díky jí možná ani po budově, pokud by tedy zatraceně nelilo, což není vždy případem.

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Iv
Zasloužilý člen
Dostal: 8 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Bleskosvod

Příspěvek od Iv »

1) Hrot vždy slouží jako nassávací zařízení.
2) Hrot by měl být vždy zbaven možnosti oxydace, aby při hromadění náboje docházelo k lepší ionizaci do prostoru.
3) El náboj jde středem vodiče, nebo po povrchu. Jistě po povrchu a tak kysličníky nejsou to ořechové, takže bleskosvod by měl být správně po celé své délce neoxydovatelný - řeší to pozinkem.
4) Hromosvod je špatný název - nesvádí hromy, ty jen hřímají v decibelech
5) Bleskosvod je správný název - svádí blesky.

Já jen tak, aby řeč nestála :baby:

Svůj šírák odhazuji vdál a letím zpět ke hvězdám. (Cyrano)
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Slavek Krepelka píše:No, kdo se kdy podíval na izolovaný hromosvod tak by to možná i vzal. Já ho ještě neviděl. Zato jsem viděl, jak tím jede blesk a i kdyby tam to zlato kdy bylo, moc by z něj nezůstalo, o izolaci nemluvě a díky jí možná ani po budově, pokud by tedy zatraceně nelilo, což není vždy případem.
Nemluvím otom, že by se hromosvody dělaly izolované, ale o tom, že pokud jet tam dobře vodivý hrot, zbytek může být klidně izolovaný. Proud jde sice po povrchu, ale po povrchu vodiče. V tomto případě pod izolací (kysličníkem). To jak tato izolace dopadne je vedlejší a v případě hromosvodů nezajímavé. A nenech se mýlit světelnými a zvukovými efekty. Délka trvání blesku a fakt, že je výboj rozdělěn do několika subvýbojů neumožní blesku, aby zlatu na špičce nějak ublížil. Díky setrvačnosti sítnice a mozku vidíš mnohem delší výboj, než je ve skutečnosti.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Ilemíre, Ilemíre

From Wikipedia, the free encyclopedia

Skin effect is the tendency of an alternating electric current (AC) to distribute itself within a conductor with the current density being largest near the surface of the conductor, decreasing at greater depths.

I Ti to přeložím.

Skin effekt (tedy proudění elektrického proudu při povrchu vodiče) je tendencí střídavého elektrického proudu (AC) se rozprostřít při povrchu vodiče s největší hustotou elektrického proudu při povrchu vodiče a ubývající s hloubkou vodiče.

No vidíš, a já jsem ještě taky nezažil AC blesk, tedy alespoň ne z mraků, ani jsem o něm moc neslyšel. To zaprvé.

Ještě mi vysvětli, co je to za effekty, kterými se necháš mýlit Ty :lol: a neříkej, že Ti tam zrovna šlehlo do hromosvodu ( :oops: bleskosvodu). To nevezmu.

Ahoj, Slávek.

P.S. uděláš si službu, když si dáš víc pozor jak na čtení tak na odpovědi. Unáhlenost je nevyzpytatelná služebnice. Já to s tím skin efektem samozřejmě vím z hlavy a vidíš přeci jenom jsem si to ověřil u Wiki. Je to hodná holka. I bych Ti mohl vysvětlit proč se to děje, ale to by bylo na dlouhé vlákno a to si nemohu dovolit, ale když si hodně popřemýšlíš o jádrech tranďáků a cívkách, třeba Tě něco dobrého taky napadně, hlavně si popřemýšlet o skutečné funkci laminací, ne o té pohádkové z učebnic.

Napovím Ti, vem isolační tranďák a omotej jádro, kde se k němu dostaneš, silným papírem a přes papír na to dej jednoduché oko kolem jádra z jakéhokoliv drátu a vodivě ho zakruť. Vraž to do zdi dívej se. Pak popřemýšlej, než se ozveš.

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Slavek Krepelka píše: No vidíš, a já jsem ještě taky nezažil AC blesk, tedy alespoň ne z mraků, ani jsem o něm moc neslyšel.
Chtěl jsem na tebe už nereagovat, ale když mě přímo oslovuješ, nejde to. Já zase neviděl čistý DC blesk. To máte asi u vás v Kanadě. U nás v Čechách máme blesky AC s výraznou DC složkou, nebo chceš-li DC blesky s výraznou AC složkou. Zkus zapřemýšlet, co se děje ve vodiči, který má nezanedbatelnou kapacitu a hlavně indukčnost, když na něj přivedeš jeden, nebo několik za sebou následujících výbojů o proudu v řádech kiloampér (tak vypadá většina blesků v Čechách) Ještě citace z tvé oblíbené Wikipedie:
" Blesk obvykle vzniká, když neviditelný negativně nabitý impuls z krokového kanálu je vyslán z mraku. Když se to stane, pozitivně nabitý krokový kanál je obvykle vyslán z pozitivně nabité země nebo mraku. Když se 2 kanály střetnou, elektrický proud značně vzroste. Oblast vysokého proudu rozšiřuje zpětně pozitivní krokový kanál do mraku. Tento „zpětný impuls“ tvoří nejjasnější část výboje a je to část, která je opravdu viditelná. Většina bleskových výbojů trvá obvykle asi čtvrtinu sekundy. Někdy několik výbojů prochází nahoru a dolů stejným kanálem" Doufám, že to nemusím překládat do angličtiny.

"Dum spiro spero"
Ciceron
poota
Zasloužilý člen

Odbočili jsme poněkud

Příspěvek od poota »

Milášci,
Vaše klání je sice zajímavé a dokonce i poučné, ale souvislost s Möbiovými smyčkami je již téměř nebadatelná :(

Zdravím - poota

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Odbočili jsme poněkud

Příspěvek od Ilem »

Omlouvám se :oops:

"Dum spiro spero"
Ciceron
Iv
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Jiskřiště

Příspěvek od Iv »

Miloučcí soudruzi,
zahajuji plénum a konstatuji, že v žádném případě nejde o život, jinak jde víte o co.....! Měli by jsme řešit vznikající jiskřiště, jehož vedlejší produkt je vždy velký puch v podobě ozonu a působí na organické buňky velkou rychlostí dělením, tedy stárnutí, proto navrhuji, toto jiskřiště zrušit. Vždyť každý z nás má jiný pohled na svět a naše přání je se respektovat a je jedno, jestli někdy něco plácnem nebo ne, protože většinou to plácnutí je vždy z nějakého našeho poznání a různých pohledů. Takže soudruzi, končím poradu, milujte se a množte se.

:epray: :bye:
P.S. Pohyb elektronů po povrchu vodiče má zásadní vliv při konstrukci Mobiovky a jeho eventuelního využití ................ :lol:

poota
Zasloužilý člen

Re: Jiskřiště

Příspěvek od poota »

Jiskřiště jako takové si dovoluji považovat v určitých případech za ničím jiným nenahraditedlné - pouze jest nám vyloučiti působení jeho nepříznivých vlivů na člověčí fýzu či psýchu, nejlépe jeho uzavřením do těsné baňky či trubice, tedy proměněním jeho do jakéhosi "gina v láhvi" :D

Myšleno je to sice hlavně obrazně, ale zanáším se myšlénkou věc posléze i materializovat - tedy v podobě dvou Möbiových smyček, každá s přehybem na jedné straně a galvanicky spojeným s kontakty tenké trubicové zářivky nebo nízkotlaké rtuťové výbojky, kolem níž by měly dotyčné smyčky vinuté souběžné spirály dvojitého jádra UFka. Na vzájemně opačných koncích by tyto vnitřní spirály měly přejít do obdobně paralelně probíhajících vnějších spirál, kterými by se napojovaly zpátky na svoje přehyby.
To jen tak malé nahlédnutí do mlhavé budoucnosti, doufám že nepříliš vzdálené. V bližší budoucnosti míním ještě provést kaskádování pentagonitů.

Zdravím - poota

Iv
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Mobio

Příspěvek od Iv »

Zajímavá myšlenka + :good:
No a těm našem rytířům taky: Sláva + :good:
Ilemek + :good:

poota
Zasloužilý člen

Trigramit

Příspěvek od poota »

Původně jsem se domníval, i když teď mi už není jasné proč, že trigram jako takový nemůž existovati. Praktickou realizací jsem zjistil, že jej vytvořiti lze, ovšem bez násilných deformací proužku pouze jako trigramit.

Zdravím - poota

poota
Zasloužilý člen

Pentagonity

Příspěvek od poota »

Kdo si je vyzkouší, určitě mi dá za pravdu, že jejich tvarování není vůbec tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát - tím omlouvám to, že nejsou geometricky stejné a ani příliš pravidelné. Na vyzkoušení a demonstraci pentagonitové "pagody" to považuji za jakž takž dostačující. :)

Zdravím - poota

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

stvrzuji

Příspěvek od 1220 »

osobní přítomností že výše nafocený pentagonit 2
sám svoji strukturou mění mírně řečeno nějaké pole , snad gravitační ;) , neboť se stalo, že podobně
sestavený pentagonit 2 přitáhl do naší blízkosti( Peťovo a mojí) sličnou servírku v Literární kavárně,
která projevovala o konstrukci nebývalý zájem po dobu cca 5 minut, a hned se ptala po praktickém využití.
Když jsem ji nejapně odbyl, že je to rušička mobilních telefonů, zjevně tomu nevěřila ;)
Pokud si správně vzpomínám pole se podobá poli kolem JC, ale uniká spodem i vrchem, takže by to mělo mít tvar spíš vajíčka než válce.
Bylo by to celé trochu jinam posazené, kdyby se použilo pozlacené mědi, a vody uvnitř ,celé v nádobě opět z křišťálu.
Staří všechemisté brali zlato jako "dokonalý kov" .
Zlatá barva je všeobecně tímto pohledem přijímána jako vnější znak dokončenosti, kov sám jako symbol Slunce, to jsou známé věci, trvanlivost nepodléhání změnám, jsou atributy jeho působení na organismus.
Možná ale zklamu, je to jen první stupeň ke Světlu Světel a bezčasovosti. Případné prodloužení života v této formě snad může být, ale je nepřípustné k jinému využití než doučení se lekcí které jsme prospali. :roll:
;) :idea:
K.

PS :
Zvenku to vypadá tak , že každá Moobiho smyčka kondenzuje na její plochou plochu napadané částice
nazvěme je např elektrony a po hranách tyto vyzařují - jsou nakoncentrovány je to trochu tušit- vidět.
Co by třeba udělalo zařízení, které by mělo při paraboloidním povrchu několik malých mobiovek ?
Co by se pak dělo v ose popř ohnisku uvažované paraboly ??
Anebo pouze jedna smyčka obalená plastovou trubkou, anebo pouze probublávaná podélná šroubovice ve skleněném bubleru????

Odpovědět

Zpět na „Lidé sobě“